2012-02-04

Aurul incasilor


Aurul incasilor este a 12-a carte din seria care il are in rolul principal pe Dirk Pitt, eroul din Sahara, dupa care s-a realizat si binecunoscutul film. Cartile nu au legatura intre ele si pot fi citite separat si in orice ordine se doreste.
La inceputul secolului XVI mai multe vase ascund in secret o comoara fabuloasa pe o mica insula, lasand in urma lor un demon sculptat in piatra pentru a pazi locul. Cincizeci de ani mai tarziu, Sir Francis Drake captureaza o nava spaniola incarcata cu aur si argint si cu o cutie care pare a fi un fel de harta catre comoara ascunsa a incasilor. In timp ce vasul lui se intoarce in Anglia, nava prizoniera este distrusa de un tsunami si aruncata pe coastele continentului. Doar un singur om supravietuieste catastrofei.
Dar aventura incepe cu adevarat in zilele noastre cand un grup de arheologi cere ajutor pentru salvarea unor colegi care efectuasera o scufundare riscanta intr-un lac din jungla peruana. Sunt salvati in ultima clipa de echipa lui Dirk Pitt, care se afla in zona pentru o expeditie marina. Dar nimic nu este ceea ce pare in cartile lui Cussler, si curand eroii se vad aruncati intr-o aventura ca-n filme cu comori pierdute, artefacte valoroase, triburi indiene si o familie bogata care nu se da in laturi de la nimic pentru a pune mana pe legendara comoara a incasilor. Desi este clar inca de la inceput ca binele triumfa, cartea are multe suisuri si coborasuri care tin cititorul in sah, si destul mister pentru o intriga de proportii.
Romanul este o fictiune dar, ca in mai toate cartile sale, autorul introduce si cateva date istorice, care se coreleaza foarte bine cu actiunea si constituie punctul de plecare pentru puzzle care se descifreaza treptat. Dirk Pitt este un Indiana Jones al zilelor nostre, eroul american plin de umor care cade in picioare in orice situatie, salveaza lumea in ultima clipa si, invariabil, are parte de cele mai frumoase femei.
Aurul incasilor este o lectura usoara cu un subiect care prinde imediat . Este potrivita pentru pasionatii romanelor de aventura care pentru cateva ore bune vor avea parte de o cursa contra cronometru pentru descoperirea celei mai mari comori a omenirii.

2 comentarii:

blueroses spunea...

Sunt o fana a cartilor lui Cussler, iar seria Dirk Pitt e preferata mea. Ma bucur ca am gasit un review la unul dintre romanele lui si ca mai sunt cititori pentru aceste romane interesante.

giorgiana spunea...

da, si mie imi place mult cum scrie Clive Cussler