2012-01-22

Dintr-un Buick 8



Actiunea incepe intr-o zi ca oricare alta, cand la o benzinarie din Pennsylvania apare o masina ce pare la prima vedere a fi un Buick din 1954. In conditii misterioase, soferul dispare, lasand in urma ciudatul autovehicul, care trece in custodia politiei pana la gasirea proprietarului. Cand oamenii legii incep sa o inspecteze in cautarea unor semne care sa le ofere indicii privind provenienta si identitatea soferului, constata cu stupoare ca masina pare a fi din alta lume. Este fabricata din materiale care par sa se regenereze dupa orice lovire sau zgarietura, iar modificarile interioare sunt de asa natura incat masina nici nu ar trebui sa functioneze.
Pana la elucidarea cazului, oamenii legii confisca masina si o ascund de ochii curiosilor intr-o magazie din apropierea detasamentului de politie.
La inceput politistii sunt fascinati de Buick si petrec ore intregi in preajma ei, dar curand constata ca masina prezinta o atractie la propriu. Cu cat o privesc mai mult, cu atat simt nevoia sa se apropie si sa urce la volanul ei, de parca mintea le-ar fi golita complet si orice urma de luciditate si rationament dispare cand se afla in apropiere. Poate ca asta nu ar fi mare lucru daca nu si-ar da seama de energia negativa care o inconjoara si de mirosul fetid, de putreziciune, care ii invaluie de fiecare data cand se deschide o portiera sau portbagajul.
Apoi incep sa se intample tot felul de lucruri ciudate: unul dintre politisti dispare in mod misterios cand se afla singur in magazie cu masina, la anumite intervale de timp Buick-ul refuleaza, emitand tot felul de descarcari electrice, si ceea ce ii ingrozeste pe toti este ca in garaj apar vietati de cosmar venite parca din alta dimensiune.
Romanul este ceva mai static fata de operele anterioare ale lui Stephen King, nu avem vampiri insetati de sange, clovni ucigasi si nici fantome razbunatoare, ci o simpla masina care sta in garaj pe toata lungimea cartii. As spune ca se aseamana oarecum cu Povestea lui Lisey, care face, la fel, trimiteri la o lume paralela, misterioasa si cititorul este lasat sa traga propriile concluzii

Niciun comentariu: