2011-10-11

Dupa fapta si rasplata de KATE ATKINSON la Ed. Leda

E vară. La Edinburgh, Festivalul Fringe este în toi. O mulţime de oameni care aşteaptă să intre la un spectacol de teatru sunt martorii unui incident petrecut în mijlocul străzii – un atac violent ce va schimba vieţile tuturor celor implicaţi. Printre privitorii nevinovaţi se află şi Jackson Brodie – fost militar, fost poliţist, fost detectiv particular. El va deveni principalul suspect al crimei ce nu va întârzia să se petreacă. Pe măsură ce victimele cad rând pe rând, fiecare personaj prins în această forfotitoare distribuţie dickensiană ne poartă la un altul, ca într-o înşiruire de păpuşi ruseşti. Fie că îşi doresc bani sau dragoste, fie că visează la mântuire sau evadare, toţi eroii ajung în cele din urmă să-şi descopere de fapt propria esenţă.



„O raritate: literatură de calitate şi, în acelaşi timp, un excelent roman de vacanţă!” – OBSERVER
„Cel mai pasionant roman pe care l-am citit în ultima vreme.” – IAN RANKIN, GUARDIAN           
 „Tulburător şi captivant... unic prin abilitatea de a pune laolaltă elemente de thriller şi întâmplări dramatice emoţionante.” – THE TIMES             
 „Un roman care înnobilează genul poliţist!” – DAILY EXPRESS






Atkinson, Kate
KATE ATKINSON s-a născut în York, în 1951, şi a studiat literatura engleză la Universitatea Dundee. După absolvire, în 1974, şi-a continuat studiile cu un doctorat în literatura americană. A rămas să predea la Universitatea Dundee şi a început să scrie nuvele în 1981. Primul său roman, În culisele muzeului(1995), îi aduce Premiul Whitbread şi Premiul pentru cel mai bun roman al anului, acordat de revista Lire. Urmatoarele sale romane: Human Croquet(1997), Emotionally Weird (2000), Case Histories (Istorii de caz) (2004), One Good Turn (2006) sunt primite cu acelasi entuziasm, atât de cititori cât şi de critică. Cărţile ei sunt exotice şi fascinante, nişte hibrizi pentru care termenul tragicomedie nu pare suficient. Unii critici o consideră pe Kate Atkinson inventatoarea unui nou gen literar – o variantă parodică a romanului familial, pentru că aproape toate romanele sale sunt înţesate cu naşteri, casătorii şi morţi, şi presărate cu incidente nemaiîntâlnite sau aduc în prim-plan personaje excentrice. Detaliile sunt amănunţite şi întâmplările sunt tragice. Însă ironia este fără limite.


Niciun comentariu: