2011-10-22

Ce cărți citesc vedetele din România

     de Alexandru Bărbulescu  Sursa


Robert Turcescu mizează pe Nina Cassian şi Radu Naum, pe Baricco, în timp ce Anca Ţurcaşiu se declară un fan împătimit al lui Mircea Cărtărescu.
Indiferent de statutul aparte oferit de celebritate, vedetele autohtone reduc din timpul alocat altor activităţi, declarându-se "prieteni" ai paginilor scrise de mari autori. Chiar dacă recomandările vin, în mare parte, de la rude sau prieteni, există şi celebrităţi care îşi aleg singure lecturile, frecventând librăriile şi bibliotecile autohtone.
Andreea Mantea merge pe mâna lui Gilbert
"Acum citesc «Departe de lumea dezlănţuită», de Thomas Hardy. Este o carte foarte bună, dar puţin cam depresivă pentru vară, aşa că voi trece la ceva mai incitant", afirmă vedeta Kanal D, Andreea Mantea. Realizatoarea TV spune că îşi procură majoritatea lecturilor de la sora ei, care este o împătimită a cititului. "Citesc ce îmi recomandă sora mea, care parcurge cărţile cu mare poftă. O văd foarte prinsă de câte un volum şi imediat îi fur cartea", adaugă Mantea.

Printre ultimele cărţi citite de Andreea se numără "Şi am spus da. O poveste de iubire"(Elizabeth Gilbert), "Profesorul" (Charlote Brontë) şi "Copilul 44" (Tom Rob Smith). Thriller-ul poliţist al autorului Tom Rob Smith a impresionat-o pe Andreea Mantea, care consideră că este o carte foarte dură şi copleşitoare.
"Cititul în paralel", specialitatea lui Turcescu
Robert Turcescu, jurnalist al postului B1 TV, se declară un mare devorator de carte. Vedeta de televiziune spune că este dependent de "cititul în paralel", începând mai multe cărţi deodată.
"Ultima carte pe care am citit-o a fost primul volum din «Memoria ca zestre», al autoarei Nina Cassian. În general rămân ataşat de clasici precum Umberto Eco sau Gabriel García Márquez. Recent am recitit «Un veac de singurătate», pentru că aveam chef de o evadare din real", a declarat Turcescu. Jurnalistul spune că o mare parte din timp îl alocă lecturilor specializate, pentru că se pregăteşte să-şi susţină teza de doctorat.
Anca Ţurcaşiu este fan Mircea Cărtărescu
Anca Ţurcaşiu, cântăreaţa şi actriţa Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", se declară un mare fan al scriitorului Mircea Cărtărescu. "Ultima carte pe care am terminat-o este «Frumoasele străine», de Mircea Cărtărescu. Acum citesc un roman de vacanţă intitulat «Iubirile croitoresei» (María Dueñas) şi am terminat de curând Jurnalul Oanei Pellea", a declarat actriţa pentru EVZ.
Anca Ţurcaşiu îşi caută lecturile prin librării, când beneficiază de timp liber, petrecând câteva ore bune pentru a răsfoi ultimele apariţii editoriale. "Problema este că apar foarte multe titluri noi, care te îndeamnă să le citeşti, dar nu ştii dacă ţi se potriveşte stilul autorilor respective. Atunci, apelez la recomandările prietenilor", adaugă vedeta.
Haotici şi superstiţioşi
Actriţa Daniela Nane se declară haotică în modul de a-şi alege lecturile. "Eu citesc divers şi dezordonat, încep mai multe cărţi deodată. Tocmai am terminat «Abaţia», un S.F. foarte interesant scris de Dan Doboş şi am început «Iubeşte ceea ce este», de Katie Byron. Am recitit mai mult de jumătate din «Jurnalul fericirii» de Nicolae Steinhardt, o carte care m-a impresionat pe când aveam 19 ani şi în care descopăr, acum, sensuri noi", a precizat ea.
Ernest Takacs, realizatorul de emisiuni al postului Kanal D, spune că munceşte foarte mult şi astfel nu mai are timp de lectură. "Am găsit mai multe atlase de mitologie foarte interesante, care combină textul cu ilustraţii foarte atractive. Din aceeaşi serie, am citit şi cărţi despre tarot, vrăjitorie, astrologie, pentru că atunci când îţi faci singur horoscopul poţi să descoperi o serie de lucruri foarte interesante despre tine", a declarat Ernest.
Printre ultimele lecturi parcurse jurnalistul Radu Naum se numără "O poveste" (Alessandro Baricco), "Puls" (Julian Barnes) şi "Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică" (Radu Mărculescu).

"Citesc ce îmi recomandă sora mea, care parcurge cărţile cu mare poftă. O văd foarte prinsă de câte un volum şi imediat îi fur cartea.“
Andreea Mantea, prezentatoare


OPUŞI  

Trăistariu vrea realitate, Buzdugan tânjeşte după Turgheniev

Nu toate vedetele se declară amatoare de beletristică. Este cazul lui Mihai Trăistariu care se îndreaptă spre cărţi într-un mod pragmatic, căutând "realitatea" între paginile lor. La celălalt capăt al spectrului se plasează Daniel Buzdugan, care merge pe mâna romanelor clasice.
Pentru Mihai Trăistariu (foto) beletristica este foarte greu de suportat, cântăreţul afirmând că preferă subiectele mai "reale". "În ultima vreme mă obsedează cărţile despre succes şi despre arta de a reuşi în viaţă. Sunt tot felul de sfaturi utile", afirmă vedeta. Fostul solist al trupei Valahia a preferat să abordeze câteva biografii ale celebrităţilor.
"Am citit o biografie a savantului Albert Einstein şi o biografie a Madonnei, să văd dacă era o «piţipoancă» sau a reuşit datorită talentului", glumeşte Mihai Trăistariu. Solistul spune că citeşte foarte mult când merge cu trenul şi este un împătimit al revistei "Descoperă", la care şi-a făcut abonament.
Florin Piersic Jr. recomandă "Dog Boy"
Regizorul Florin Piersic Jr. s-a arătat foarte entuziasmat de cartea nuvelistei australiene Eva Hornung "Dog Boy", pe care o recomandă iubitorilor de carte. Nuvela surprinde atmosfera îngheţată de pe străzile Moscovei, unde Romochka, un băieţel orfan de numai patru ani trebuie să îşi croiască singur drum prin viaţă.
În urechile lui răsună sfaturile mamei: "nu vorbi cu străini", "nu te apropia de oameni", iar cartea oglindeşte foarte bine mizeria umană şi locurile unde aceasta rezidă. Printre autorii recomandaţi de regizorul roman se numără americanul Paul Auster şi scriitorul argentinian Adolfo Bioy Cassares.
La ZU "se ascultă" Hardy
Daniel Buzdugan, vedeta Radio ZU, este un fan al autorului britanic Thomas Hardy. Realizatorul de emisiuni se declară un amator de "citit clasic", dar are în plan achiziţionarea unui e-reader, pentru situaţii speciale.
"În ultima perioadă, când am avut varicelă, am citit «Maestrul şi Margareta» (Mihail Bulgakov) şi «Lupul de stepă» (Hermann Hesse). Acum am în plan să recitesc mai multe romane de Thomas Hardy, autor care m-a impresionat foarte mult în vremea adolescenţei", declară Buzdugan.
Vedeta Radio ZU este un pic nostalgică, spunând că îi lipsesc vremurile cînd oamenii scriau scrisori şi citeau cărţile în varianta clasică, fără să nege pragmatismul noilor invenţii. "Pentru cititori aş recomanda «Micul Prinţ» (Antoine de Saint Exupery) – o carte foarte bună pentru oameni mari, «Tess d’Urberville» (Thomas Hardy) şi «Un cuib de nobili» (I.S. Turgheniev)".
PREFERINŢE
Volumele preferate de starurile de la Hollywood

Pentru actriţa americană Julia Roberts, cartea "Palmierii sălbatici" (William Faulkner) se află pe primul loc în topul lecturilor preferate. Actriţa afirmă că volumul lui Faulkner este "o poveste tragică de dragoste, care te va distruge psihic". Printre preferinţele vedetei americane se numără şi "Femeia nebună"(Kate Horsley), o carte pe care Roberts a devorat-o în puţinele momente libere.
Cartea preferata a actriţei Cate Blanchett este "Blândețea nopții" (F. Scott Fizgerald). Volumul i-a fost recomandat vedetei de către soţul ei, care a sfătuit-o: "nu poţi să mori fără să citeşti asta". Volumul descrie o poveste fascinantă a unui tânăr şi a soţiei sale, care suferă de schizofrenie.
Ben Affleck s-a declarat foarte încântat de cartea "Shah of Shahs" (Ryszard Kapuscinski), pe care o consideră foarte actuală şi astăzi, deşi a fost publicată în 1982. Cartea analizează perioada de declin a ultimului şah iranian, Mohamed Reza Pahlavi, cuprinzând elementele revoluţionare şi cele ale fanatismului religios.
Actorul amercian Don Cheadle recomandă citititorilor "If He Hollers Let Him Go" (Chester Himes). Cartea prezintă povestea unui tânăr afro-american care lucrează în portul din Los Angeles, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
"Nu există altă carte care să descrie mai bine viaţa unui om subjugat. Este o poveste plină de rasism", spune Cheadle. Vedeta TV Oprah Winfrey este cunoscută în lumea pasionaţilor de cărţi. Printre lecturile preferate ale realizatoarei de televiziune se numără "Anna Karenina" (Lev Tolstoi), "Valurile" (Virginia Woolf), "Pășunile raiului" (John Steinbeck), "Iliada" (Homer), "Noaptea" (Elie Wiesel), "Moby Dick" (Herman Melville) şi "Un veac de singurătate" (Gabriel García Márquez).

Niciun comentariu: