2014-06-08

Joan D. Vinge - Cei 47 de ronini


Povestea celor patruzeci și șapte de ronini (sau incidentul Genroku Akō, presupus a se fi petrecut la începutul secolului al XVIII-lea) este, în fapt, unul din cele mai celebre cazuri de manifestare a codului Bushido. Pentru o reîmprospătare a principiilor acestuia, vă invităm să le parcurgeţi din nou chiar acum: GI (justiţie), YU (tărie şi curaj), JIN (compasiune), REI (curtoazie şi respect), MAKOTO (onestitate), MEIYO (onoare) şi CHUGI (loialitate).
La aceste 7 puncte cardinale ale spiritului a făcut apel, prin urmare, grupul de samurai rămas fără stăpân (fiecare dintre ei devenind, în acest fel, ronini), în momentul în care daimyo-ul lor (un fel de baron feudal) a fost nevoit să comită seppuku pentru atacarea unui oficial judecătoresc. Lucru posibil chiar şi în România de astăzi, altminteri, doar că la noi probabil că ar avea manifestarea Răscoalei de la 1907. În fine, lăsând gluma la o parte şi revenind la povestea (reală) a acestor ronini, din acest moment ea alunecă pe o pantă cu ingrediente specifice culturii nipone: personajele dau dovadă de celebra meticulozitate aproape inumană, cunoscută europenilor cam din toate produsele culturale ce ne parvin din acea zonă a lumii, plănuind şi realizând uciderea lui Kyro Yoshinaka, cel care le deznorase stăpânul, în răstimp de un an.
Iar aceasta nu este, evident, decât premisa. Pentru că de abia de aici începând, de la aceste date preliminare, scriitoarea Joan D. Vinge reuşeşte să producă un fenomen de masă alăturând două elemente care probabil că abia aşteptau ca cineva să le amestece, producând efectul unui salt cuantic:istoria japoneză şi genul fantasy. Sau, şi mai concret spus, imaginaţi-vă că fiinţele supranaturale din Game of Thrones întâlnesc universul sobru al lui Kurosawa. Există ceva mai sexy decât atât? Dacă răspunsul este da, atunci probabil că trebuie căutat destul de mult. Dar până îl veţi găsi, vă lăsăm în compania unui nou bestseller internaţional, care a confirmat, aşa cum era de aşteptat, şi la Salonul de carte Bookfest 2014. Vă asigurăm că merită!
Ronini 600p400

Niciun comentariu: