2013-01-16

Ziua culturii nationale

Azi 15 ianuarie , e ziua culturii nationale! Așa au hotărât guvernanții în 2010. E cam greu de serbat asa ceva cand in prezent suntem invadati de manele , kitch, amatorism, semidocti.
Realizarile prezentului nu iti dau motive de sarbatoare.
Carte
Noile aparitii editoriale ale autorilor romanii pe an le numeri pe degetele de la o mana.Cand cel mai citit scriitor contemporan e Mihaela Radulescu parca ramai fara cuvinte.
Film
Cand se face un fim mai de doamne-ajuta, (care sa aiba o sonorizare cum trebuie, majoritatea nu au asa ceva) este evenimentul anului.Filmele bune romanesti le remarcam ,din pacate, din ce in ce mai rar.
Pictura ,sculptura
Diversele vernisaje de profil sunt atat de putin popularizate ,de parca nici nu ar exista. Mai repede afli ce iubit    are o starleta tv.
Muzica
Aici este ceva insa concertele in aer liber ce au devenit un obicei national  ofera si o calitate indoielnica . Deh , e gratis.

Daca fiecare om  citeste o carte si acea carte  il marcheaza si ii schimba gandirea privind viata si contributia lui in societate ,este  indeajuns  nu mai trebuie sa citeasca. Dar trebuie sa il facem  sa doreasca sa gaseasca acea carte si sa o si citeasca.

Nu poti transforma o societate cu atat de putine realizari culturale.

Cum  a hotarat  Institutul Cultural Roman sa popularizeze cultura roman in SUA 2009 foto jos

Niciun comentariu: