2012-09-13

Buchinist de plăcere sau din necesitate?

raluca-daria-diaconiuc-iasi

Vânzător de cărți (foto: Raluca Daria Diaconiuc)

Buchiniştii ieşeni stau zi lumină pentru a vinde cărţi. În ultima perioadă, s-a mărit numărul celor au venit sa îşi vândă cărţile din lipsă de spaţiu sau, cel mai adesea, din lipsa banilor.
Ion Corduneanu este buchinist din anul 2000 şi câştigă bani cît să supravieţuiască, dar spune că îi este greu să renunţe şi dacă vânzările merg mai prost în ultimii ani.
Multe persoane renunţă la cărţi vara, cînd este sezonul de curăţenie generală. Spun că sunt aspiratoare de praf. Alţi ieşeni, în schimb, vând biblioteci întregi.







Romanii practica o solutie discutabila in fata crizei economice: vanzarea volumelor din bibliotecile personale. Castigati ies anticarii si buchinistii stradali. Intr-o buna zi, aflat la un anticariat, George Bernard Shaw a avut surpriza sa descopere un volum pe care i-l daruise unui prieten, cu dedicatia ?lui... , cu stima". Fiind o persoana dotata cu mult umor, a cumparat imediat cartea si i-a trimis-o prietenului, adaugand ?cu innoita stima, ..."!

Poate avea loc o pozna similara in Bucurestiul de azi, in plina criza financiara, cand oricine poate fi ispitit sa se gandeasca la noi modalitati de a scoate un ban in plus? Merita sa iti vinzi cartile vechi ori cele de care te poti dispensa cu inima usoara, desi iti poti da seama inca de acasa ca e improbabil sa scoti pe ele cat ai investit candva?





Niciun comentariu: