2014-06-25

Gray Mountain: A Novel by John Grisham

The Great Recession of 2008 left many young professionals out of work. Promising careers were suddenly ended as banks, hedge funds, and law firms engaged in mass lay-offs and brutal belt tightening. Samantha Kofer was a third year associate at Scully & Pershing, New York City’s largest law firm. Two weeks after Lehman Brothers collapsed, she lost her job, her security, and her future. A week later she was working as an unpaid intern in a legal aid clinic deep in small town Appalachia. There, for the first time in her career, she was confronted with real clients with real problems. She also stumbled across secrets that should have remained buried deep in the mountains forever.
In stores October 21

2014-06-09

Charles Darwin si Originea Speciilor


1250 de exemplare. Atat a numarat tirajul primei editii al celebrei lucrari „Originea speciilor” la timida lansare din 22 noiembrie 1859. 1250 de exemplare care aveau, insa, sa schimbe radical conceptia asupra vietii si a inceputurilor acesteia pe Pamant.

Desi publica mai multe lucrari bazate pe observatiile facute in timpul calatoriei pe nava Beagle, munca la cea mai cunoscuta lucrare a sa avea sa se intinda pe aproape doua decenii. Constient de reactiile pe care urma sa le nasca Originea speciilor, Darwin ezita sa pomeneasca de evolutia umana. Realitatea este ca nicaieri in monumentala sa creatie nu exista vreun capitol dedicat originilor speciei umane. 
Exceptie face doar urmatorul pasaj: „Lumina va cadea si asupra inceputului omului a istoriei sale”.
Cu toate acestea, criticile la care este supus din partea teologilor si a adeptilor creationismului (critici care nu au disparut nici astazi) sunt extrem de violente. 
Apropiatul lui Darwin ,Joseph Hooker  a admis ca si autorul lucrarii considera ca in evolutia speciillor exista mutatii
William Herschel,cel  care a introdus amprentarea, a numit-o " talmeș-balmes"
Marx și Engels, fondatorii comunismului, au spus  ca o considera o "satiră amară" despre  om. 
 Adam Sedgwick, profesorul  de geologie a lui Darwin ,ii scria acestuia "Am citit cartea cu mai mult durere decat placere ... ați părăsit adevărata cale a obiectivitatii"

Articolele denigratoare, predicile care il acuzau si caricaturile care il infatiseaza in chip de maimuta sau de monstru alcatuit din zeci de parti animale impanzesc presa vremii. In fond, ne aflam in plina era victoriana, o era care in ciuda efervescentei stiintelor de orice fel ramanea una eminamente religioasa. Si totusi, in ciuda numarului mare de opozanti si a tirajului infim al Originii speciilor, lucrarea naturalistului britanic se dovedeste un succes major. In numai doua decenii, lumea stiintifica adopta teoria Selectiei Naturale a lui Darwin, iar evolutia incepea sa fie predata in primele academii europene.Lovitura pe care Charles Robert Darwin o dadea vechilor credinte religioase era evidenta. Omul, impreuna cu toate formele de viata de pe Pamant, nu mai era rodul direct al unei interventii Divine. Naturalistul enunta pentru prima data o ipoteza in care atat flora cat si fauna erau rezultatul unui indelungat proces evolutivin care urmasii mai bine adaptati ai unei specii supravietuiau in detrimentul celor mai slabi. La randul lor, acestia dadeau nastere altor specii mai evoluate, intr-un proces continuu, totul facand trimitere la un stramos comun care ar fi existat in urma cu sute de milioane de ani. Darwinismul devenea un curent care redefinea intreaga lume a stiintelor naturale. Chiar daca numele ii era asociat cu blasfemia (in fond, Darwin negase Creatia) savantul britanic isi continua munca asidua de cercetare pentru inca doua decenii. Vaste studii de botanica, geologie sau evolutie a psihologiei umane sunt doar cateva dintre temele predilecte ale cercetarilor din ultimii ani de viata ai omului de stiinta. Charles Robert Darwin se stingea din viata la 19 aprilie 1882 lasand umanitatii o mostenire fabuloasa. Inmormantat in Catedrala Westminster, acesta era asezat langa cel care ii fusese model pe tot parcursul vietii, nimeni altul decat ilustrul fizician Isaac Newton.





2014-06-08

Joan D. Vinge - Cei 47 de ronini


Povestea celor patruzeci și șapte de ronini (sau incidentul Genroku Akō, presupus a se fi petrecut la începutul secolului al XVIII-lea) este, în fapt, unul din cele mai celebre cazuri de manifestare a codului Bushido. Pentru o reîmprospătare a principiilor acestuia, vă invităm să le parcurgeţi din nou chiar acum: GI (justiţie), YU (tărie şi curaj), JIN (compasiune), REI (curtoazie şi respect), MAKOTO (onestitate), MEIYO (onoare) şi CHUGI (loialitate).
La aceste 7 puncte cardinale ale spiritului a făcut apel, prin urmare, grupul de samurai rămas fără stăpân (fiecare dintre ei devenind, în acest fel, ronini), în momentul în care daimyo-ul lor (un fel de baron feudal) a fost nevoit să comită seppuku pentru atacarea unui oficial judecătoresc. Lucru posibil chiar şi în România de astăzi, altminteri, doar că la noi probabil că ar avea manifestarea Răscoalei de la 1907. În fine, lăsând gluma la o parte şi revenind la povestea (reală) a acestor ronini, din acest moment ea alunecă pe o pantă cu ingrediente specifice culturii nipone: personajele dau dovadă de celebra meticulozitate aproape inumană, cunoscută europenilor cam din toate produsele culturale ce ne parvin din acea zonă a lumii, plănuind şi realizând uciderea lui Kyro Yoshinaka, cel care le deznorase stăpânul, în răstimp de un an.
Iar aceasta nu este, evident, decât premisa. Pentru că de abia de aici începând, de la aceste date preliminare, scriitoarea Joan D. Vinge reuşeşte să producă un fenomen de masă alăturând două elemente care probabil că abia aşteptau ca cineva să le amestece, producând efectul unui salt cuantic:istoria japoneză şi genul fantasy. Sau, şi mai concret spus, imaginaţi-vă că fiinţele supranaturale din Game of Thrones întâlnesc universul sobru al lui Kurosawa. Există ceva mai sexy decât atât? Dacă răspunsul este da, atunci probabil că trebuie căutat destul de mult. Dar până îl veţi găsi, vă lăsăm în compania unui nou bestseller internaţional, care a confirmat, aşa cum era de aşteptat, şi la Salonul de carte Bookfest 2014. Vă asigurăm că merită!
Ronini 600p400

Versuri via facebook 2


Ar trebui să vă cuprindă teama

Ar trebui să vă cuprindă teama
Burtoşi cu cefe groase, parveniţi,
Nu mai e mult, poporu-şi va da seama
De unde p......  mamii voastre proveniţi.

Aţi terfelit o-ntreagă naţiune,
Orgoliul unui întreg popor
S-a prăpădit, de nu ne mai rămâne
Decât să punem iar mâna pe topor.

Aţi cumpărat şi aţi vândut de toate,
Până şi sufletul ni l-aţi vândut pe bani,
E timpul să strigăm: nu se mai poate,
Noi nu suntem o ţară de ţigani!

V-aţi bătut joc de lege şi de datini,
De şcoli s-a ales praful, vai de noi!
Popor român, periculos te clatini,
Declară acestor parveniţi război!

Nu mai avem nici fabrici, nici uzine,
De cât ne-aţi mai privatizat minţind,
A voastre buzunare gem de pline,
Românii gem de foame, suferind.

Pământurile toate-s de ocară,
Acum vreţi să le vindeţi la străini,
S-ajungem naţiune fără ţară?
Blestem pe capul vostru de haini!

Ascultaţi voi, vă spun pe româneşte:
Ar trebui să vă cuprindă teama!
Nu mai e mult, poporul se trezeşte,
Voi l-aţi belit, el vă va face seama.

Viorel Boldis